Afschuivende panelen: bankiers bij de cie de Wit
Deze week sloot de parlementaire onderzoekscie van Jan de Wit zijn openbare onderzoek af.De banken lijken nog steeds te ontkennen dat ze veroorzakers van de crisis zijn. Rijkman Groenink van ABN beweert doodleuk dat niet hij maar de staat de schuld heeft. De staat had volgens hem moeten ingrijpen zodat zijn bank niet aan Fortis etc was verkocht maar aan Barclays. Je moet maar durven! Rijkman Groenink brengt eerst een grote sterke bank als ABN AMRO aan de rand van de afgrond. In 2008 wordt duidelijk dat de bank door alle fouten niet meer op eigen benen kan staan. Dat was nog vóór de crisis, dus dan heb je het echt heel slecht gedaan. Als dank wordt Rijkman Groenink beloond met een afscheidspremie van €26 miljoen. Een beloning voor wanbeleid. Hoe durf je dan de schuld bij de staat te leggen, en te doen alsof de verkoop van de bank de oorzaak van de ellende is!
Ook de ING kwam aan bod. Van alle oud-bestuursleden werd uitgerekend Wim Kok verhoord. Had dat een politieke reden? Voor de PvdA was het in elk geval beschamend dat Kok moest verklaren waarom hij als commissaris had ingestemd met torenhoge bonussen. Het was veel sterker geweest als Kok zich als commissaris verzet had tegen de bonussen. Oke, hij moet als commissaris het bedrijfsbelang dienen, maar uiteindelijk is het ook in het belang van het bedrijf zelf dat de bonuscultuur verdwijnt. Het maakt eens te meer duidelijk dat ex-politici in een latere baan verdomd goed moeten opletten niet in een geloofwaardigheidsgat te vallen.
Het geld dat in ABN-AMRO is gestoken komt hopelijk terug als de bank weer op eigen benen wordt gezet. Hopelijk zonder afschuivers als Rijkman Groenink, en zonder bonus-commissarissen.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage