dinsdag 4 januari 2011

Nieuwjaars-vooruitblik

Nieuwjaar.
Wat mij betreft geen moment om terug te kijken maar juist om met zorg vooruit te kijken. Lukt 't het college en raad dit voorjaar om tot overeenstemming te komen over een fors bezuinigingspakket? Het wordt misschien wel het lastigste half jaar in dertig of veertig jaar. Waar in 2003 met veel moeite een bezuiniging werd afgesproken van drie miljoen Euro moeten we nu tenminste vijftien, en wellicht zelfs zeventien miljoen Euro ombuigen. Dat lijken nog grote en wellicht ongrijpbare getallen. Maar binnenkort worden die abstracte getallen plots pijnlijke ingrepen. Dan raakt het mensen en belangen, dan zal de weerstand voelbaar zijn.

We beroemen ons vaak om ons "Deventer gevoel", het gevoel dat we het in Deventer samen in goede harmonie kunnen oplossen. Mijn wens voor komend jaar is dat we dat Deventer gevoel kunnen gebruiken om goed naar elkaar te luisteren, om mee te denken om oplossingen te vinden en verstandige besluiten te nemen. Want pijn zal het doen, en flink ook. Ik wens Deventer toe dat we besluiten kunnen nemen die die pijn rechtvaardig en evenredig zal verdelen, met consideratie voor diegenen die het al te moeilijk hebben. Ja, in de mate waarin we ons sociale gezicht tonen laten we zien of we het Deventer gevoel echt waar kunnen maken. Dat betekent ook dat we diegenen die de klappen krijgen, die het in de crisis niet redden samen opvangen. Want de rekening van deze crisis mag niet in hoofdzaak bij de mensen terecht komen die het sowieso al moeilijk genoeg hebben.

Mensen, dit is niet de leukste periode om in het stadsbestuur te zitten. Maar dit college gaat zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Ik hoop en verwacht dat we over een half jaar kunnen zeggen: we zijn er door, en nu volle kracht vooruit. Want het einde van deze crisis is in de verte al in zicht!!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage