woensdag 11 mei 2011

Bestuursakkoord

Rijk, gemeenten en provinces sluiten elke vier jaar een bestuursakkoord. Daarin worden een aantal dingen met elkaar afgesproken. Want ook voor het Rijk geldt: je kunt beter met elkaar samenwerken dan elkaar tegenwerken.

Na bijna een half jaar taai onderhandelen ligt er nu een voorstel voor een nieuw bestuursakkoord tot 2014. Het Rijk wil daarin heel veel taken delegeren naar de gemeenten, zoals de AWBZ (bijzondere ziektekosten) en jeugdzorg. Alle partijen zijn het er over eens dat het prima is om taken over te dragen naar gemeenten. Maar krijgen gemeenten ook genoeg geld om de taken uit te voeren? Want overdracht van taken en bezuinigingen gaan niet zo goed samen. Van de andere kant staan er heel veel goede zaken in het akkoord, spelregels die juist tegengaan dat er door het Rijk zaken worden doorgedrukt of dat er terloops nóg meer wordt bezuinigd op de gemeenten.

Het grote discussiepunt in het huidige bestuursakkoord blijkt de afspraken over de sociale werkvoorziening. Het Rijk wil het aantal mensen in de sociale werkvoorziening tot 1/3 terugbrengen. 2/3 moet er dus uit. Dat moet een bezuiniging van 650 miljoen opleveren. Als die mensen een andere baan kunnen vinden is er niets aan de hand, maar als dat niet lukt krijgen de gemeenten een tegenvaller in de vorm van extra bijstandsuitkeringen, of tekorten op de sociale werkvoorziening. De onzekerheid of de plannen van het Kabinet haalbaar en betaalbaar zijn leidt tot weerstand. Gisteren stonden medewerkers van sociale werkbedrijven te demonstreren bij de bijeenkomst van de VNG in Zwolle.

Voor de gemeenten is het een dilemma. In het concept bestuursakkoord staan heel veel goede dingen, maar de afspraken over de sociale werkvoorziening zijn ook een financieel risico voor gemeenten. En het heeft een groot effect voor de mensen die werken in de sociale werkvoorziening. De gemeenten zullen 8 juni op het VNG congres besluiten of ze instemmen met het bestuursakkoord of niet. Op 25 mei kan de gemeenteraad van Deventer zijn mening geven.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage