vrijdag 20 mei 2011

Huis te huur gevraagd

Alice (21) en haar vriend (22) hebben een kindje, net een jaar oud. Het gaat goed met hen. Maar ze hebben geen huis. Dat is vreemd, want je zou verwachten dat we een gezin met een jong kind wel een dak boven het hoofd kunnen bezorgen. Ze kunnen een normaal huurhuis wel betalen, maar ze komen er gewoon niet voor in aanmerking. Alice en haar vriend pakken alle baantjes aan die ze kunnen krijgen, ze houden hun hand niet op. Ze willen onafhankelijk zijn en geen gebruik maken van een uitkering. Ze willen wat van hun gezamenlijke leven maken.

Er is woningnood, en jongeren zijn daar het slachtoffer van. Je moet in Deventer jaren wachten om voor een huurwoning in aanmerking te komen. Voor een huurwoning heb je als jong stel nog niet genoeg punten, en een urgentieverklaring zit er ook niet in. Alice en haar vriend hadden een jaar na de geboorte van hun zoontje nog steeds geen huis, en logeerden bij familie en schoonfamilie. Zo wil je een kind toch niet grootbrengen!. Ze wonen sinds kort tijdelijk (tot september) in een afbraakhuis in Keizerslanden, en komen dan met hun kind (weer) op straat te staan. Dat mag niet!

Nu hebben we in Nederland veel hulptroepen als er problemen zijn. Een ongehuwde moeder kan een plek krijgen in een opvanghuis in de binnenstad, een mishandelde moeder kan terecht op een andere plek in de binnenstad, en als er ontwikkelingsstoornissen bij het kind worden geconstateerd krijg je via jeugdzorg urgentie. Prima. Maar als je het goed doet, zoals Alice en haar vriend, krijg je niets. Ze kunnen dank zij hun baantjes best een huurwoning betalen, huur maximaal 500 tot 600 euro, maar ze kunnen er via de normale weg gewoon geen krijgen. Wie biedt hen onderdak? Wie heeft een huis of een appartement te huur waar ze de komende jaren rustig kunnen wonen en hun kind een goed huis kunnen bieden? Als iemand wil helpen: mail me, en dan breng ik u met deze mensen in contact. Want het lijkt een modern Jozef en Maria in Bethlehem verhaal. Maar dan wel bij ons in Deventer.
Mail me: jos.pierey@deventer.nl.

PS De naam Alice gefingeerd, in werkelijkheid heet ze anders. Helaas doet zich dit probleem vaker voor, en zeker als jonge ouders geen baan kunnen krijgen (de jeugdwerkloosheid is hoog!) kunnen ze een woning niet eens betalen. Anti-kraak is dan soms een oplossing, maar omdat we binnenkort een aantal complexen gaat slopen loopt ook dat vast. Anti-kraakcontracten zijn dus ook bijna niet meer te krijgen. En met een kind verdien je wel iets meer stabiliteit dan een anti-kraak woning.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage