zondag 30 oktober 2011

Het einde van sociale werkvoorziening?

Wilders heeft Henk en Ingrid die in een sociale werkplaats werken beloofd dat ze hun werkplek én hun loon houden. In de sociale werkplaatsen is ook stevig op de PVV gestemd. Zijn Henk en Ingrid daarmee veilig? Helaas niet, want de gemeenten worden ondertussen met een niet op te lossen probleem opgezadeld. En daarmee dreigen juist WSW bedrijven gesloten te moeten worden, zo bleek deze week in de kranten. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Dit Kabinet heeft gekozen om zwaar te bezuinigen op sociale voorzieningen. Daarbij kort het Rijk hevig op de hoeveelheid geld die de WSW bedrijven als subsidie krijgen. Er werken op dit moment ongeveer 100.000 mensen in een WSW bedrijf. Dat zijn mensen die een beperking hebben, en daardoor niet bij een gewone werkgever aan de bak komen. Het Kabinet wil 65.000 mensen uit de WSW zetten, omdat ze ook in staat zouden zijn om een gewone baan te krijgen. Als ze die niet vinden worden ze in de toekomst betaald uit de gemeentelijke bijstandspot.

De forse financiële gevolgen worden op de gemeente afgewenteld. Daarbij speelt een rol dat mensen in de WSW best mooie salarissen verdienen, vaak 120% of meer van het minimumloon, dat is 40% meer dan bijstand. Dank zij Wilders belofte aan Henk en Ingrid blijven die salarissen gegarandeerd, maar het Rijk geeft de gemeenten daarvoor niet het benodigde geld. De gemeente krijgt immers niet meer dan het geld voor bijstand, en niet het hogere inkomen dat aan ex-WSW-ers gegarandeerd is. Dat scheelt al snel € 4000 tot € 7000 per persoon. Het gevolg zal zijn dat de ex-WSW-ers vrijwel alle geld gaan opslorpen dat de gemeente nu krijgt om mensen weer aan een baan te helpen. Dat geld gaat dat niet op aan het aan-het-werk-helpen, maar aan het betalen van die duurdere, door Wilders gegarandeerde lonen. En juist met het weer aan het werk helpen van werklozen waren de gemeenten in de laatste jaren heel succesvol. Ik gun Henk en Ingrid van harte hun salaris, maar als Wilders dat wil garanderen zou het toch wenselijk zijn dat zijn Kabinet daarvoor de financiële gevolgen oplost, en niet afwentelt op gemeenten en –indirect- op mensen die aan werk geholpen moeten worden.

De bestaande WSW bedrijven zullen veel kleiner worden, want tweederde van hun klandizie moet uit de WSW. De resterende mensen zijn de zwaksten, die alleen in een “beschutte” omgeving kunnen. Maar ook hier kort het Rijk zwaar op de subsidie. 20% gaat er af, nadat er eerder al 10 % af was gegaan. Daarbij blijven juist de “moeilijke” gevallen over, die dus juist het duurst zijn in begeleiding. De WSW-bedrijven zullen het binnen die randvoorwaarde niet gaan redden, men kan het bedrijf niet meer exploiteren. Niet verwonderlijk dat deze week het eerste bericht kwam over een mogelijke sluiting van een werkbedrijf. Faillissement kan niet echt, want de gemeenten moeten de tekorten bijlappen. Maar als de gemeenten dat door alle financiële misère niet meer redden is er nog maar één optie: sluiting van het werkbedrijf, waardoor de WSW-ers alsnog gewoon zonder extra’s in de bijstand komen. En thuis komen te zitten. Ik vrees dat er veel sociale werkplaatsen zullen moeten sluiten. Ik wens ze dat niet toe, nu niet, nooit niet. Ik wens dat vooral Henk en Ingrid niet toe.

Deventer heeft van oudsher een uitstekend en rendabel werkbedrijf: Sallcon. Maar ook hier kunnen we over enkele jaren in de problemen komen door het Rijksbeleid.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage