dinsdag 27 december 2011

Meer huurwoningen verkopen?

Het Kabinet komt met een plan om de woningbouwcorporaties te verplichten driekwart van hun huizen te verkopen. Ik heb vaker geschreven over de volstrekt op slot zittende woningmarkt. Ik ben verbaasd over dit voorstel, want het gaat gegarandeerd averechts werken.

Er worden nu maar weinig woningen verkocht, en ook maar weinig nieuwe woningen gebouwd. Nederland doet het daarmee veel slechter dan onze buurlanden, waar de woningbouw maar beperkt door de crisis wordt geraakt. De werkloosheid in de bouw stijgt in Nederland razendsnel, elders niet. Hoe komt het dat we het zoveel slechter doen?
Uiteraard heeft dat met vertrouwen te maken. Je weet niet zeker of je je eigen huis verkocht krijgt, dus ga je niets anders kopen. Iedereen weet dat de aftrek van hypotheekrente er aan gaat, maar de onzekerheid hoe en wanneer zet de markt voor een deel op slot.

Maar er is –veel- meer aan de hand. Wat een belangrijke rol speelt is dat de banken heel terughoudend zijn met hypothecaire leningen. En het Kabinet moedigt dat aan, want men wil een rem op de groei van de totale hypotheekschuld. Alle economen waarschuwen voor de Nederlandse hypotheekschuld van in totaal 650 miljard, de hoogste ter wereld! Die schuld is vervijfvoudigd in de laatste vijftien jaar!

Omdat dit Kabinet ondanks alle economische adviezen de hypotheekrenteaftrek niet ter discussie wil stellen, probeert men op andere manieren de groei van de hypotheekschuld te beperken. Het Kabinet wil dat er geen aflossingsvrije hypotheken meer komen, en je mag niet meer dan 3 a 4 maal je brutosalaris lenen. De Jager moedigt de banken aan terughoudend te zijn. Dat is van de ene kant begrijpelijk, want we moeten voorkomen dat mensen onbetaalbare schulden aangaan. Maar ik kom nu verdomd vaak het tegenovergestelde tegen: mensen huren een huis en willen er een gaan kopen. De huur die ze nu betalen is hoger dan de hypotheek die ze daarna zouden gaan betalen. Maar toch krijgen ze geen lening, want ze verdienen niet genoeg! Te gek voor woorden, mensen die van huur naar koop willen doorschuiven , goedkoper willen gaan wonen maar gewoon geen lening krijgen. Zo zetten we in Nederland de boel op slot.
Het resultaat is dat veel mensen in de huursector blijven hangen, tegen wil en dank.

Hier in Deventer kun je inmiddels ook 7 jaar wachten op een behoorlijk huurhuis, en in de randstad nog veel langer. En nu gaat het Kabinet de schaarse huurwoningen ook nog eens verkopen. Snapt u het? Het enige resultaat zal zijn dat de wachtrijen voor een huurhuis nog langer worden. De bouwers zijn bang dat nog minder mensen een nieuw huis zullen kopen, omdat je ook kunt kiezen om een huurwoning te kopen. De bouwsector protesteert dan ook tegen deze kortzichtige maatregel, die zowel de huursector als de koopsector schaadt.

Toch verwacht ik dat het zo’n vaart niet zal lopen. Corporaties zijn baas in eigen huis, en kunnen niet worden gedwongen om hun huizen te verkopen. Veel corporaties proberen nu al woningen te verkopen, maar dat lukt maar beperkt omdat er geen kopers zijn die willen én kúnnen lenen. Het zal dus wel bij deze retoriek van het kabinet blijven. Ik zou veel liever zien dat men met echte maatregelen komt die de huizenhoge problemen van de woningmarkt aanpakken. Want dat er snel iets moet gebeuren om onze zieltogende bouwsector te redden, dat mag duidelijk zijn. Het recept is voor de hand liggend: fiscale gelijkstelling van de huur- en koopsector, afschaffen hypotheekrenteaftrek (onder gelijktijdige neerwaartse aanpassing van de tarieven inkomstenbelasting), en een woontoeslag –naar vrije keuze te gebruiken voor koop of huur- voor diegenen die te weinig verdienen om zelfstandig een huis te betalen. Alleen nog even wachten op een Kabinet dat het durft om te hervormen.

1 reacties:

Op 16 april 2012 om 16:44 , Anonymous Anoniem zei...

Hallo Jos,

Met grote interesse heb ik net uw bovenstaande verhaal gelezen over huurwoningen verkopen. Wij wonen nu al 10 jaar in een huurwoning, toen allebei nog stukken jonger en natuurlijk ook veel minder verdienend. Ondertussen zijn wij de trotse ouders geworden van 2 kinderen. Omdat mijn man teveel verdiend om in aanmerking te komen voor de sociale voorzieningen, zoals huurtoeslag en dergelijke, moet ik er wel bij werken om alles te kunnen betalen. Maar volgende de nieuwe wet verdienen we straks te veel en krijgen te maken met een forse huursverhoging om scheef huren tegen te gaan. Al vanaf dat ik zwanger was van onze dochter, nu 4 jaar geleden, hebben we al een aantal malen contact opgenomen met onze woningbouwvereniging, Rentree, omdat wij interesse hebben om ons huidige huis te kopen van Rentree. Maar doordat Rentree de regels voor verkoop aan huidige huurders al meerdere malen heeft verandert en omdat Rentree met hele rare voorstellen komt, is dat er nog steeds niet van gekomen. Maar als de huursverhoging wordt doorgezet, waar men nu over praat in de Media, kunnen wij ons eerdaags gaan melden bij BAD. Is dat nu wat de politiek wil? Als men ooit (zoals ik al vertelde, allebei jong en dus ook minder verdienend) een leuke huurwoning heeft gekregen, waar men ook oud wil worden doordat je er zeer tevreden over bent, kan het toch niet zo zijn dat je moet verhuizen omdat je nu, jaren later, ineens over 'de grens' zit qua inkomsten??? (denk bijvoorbeeld aan jaarlijkse verhoging van het loon doordat je ouder wordt, of doordat je door scholing in een andere functieschaal terecht komt).
Sorry, ik snap dus niet zo goed waar de politiek mee bezig is. Scheef woning aanpakken, omdat er mensen lang moeten wachten op een woning, okee. Maar mensen bijna verplichten om te gaan verhuizen omdat ze nu ineens, na 10 jaar, iets teveel verdienen? Nee, daar snap ik werkelijk helemaal niks van!
En dan heb ik het nog niet eens over het achterstallig onderhoud van de woningen waar Rentree de mensen in laat wonen. Wel meer betalen, maar het onderhoud gaat achteruit! Zo wonen wij in een tocht woning, omdat Rentree zegt geen geld te hebben voor dubbel glas die al lang aan vervanging toe is. Dat komt omdat het geld naar andere wijken gaat, maar daar betaal ik mijn geld niet voor.

Met vriendelijke groet,

Ellen

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage