vrijdag 20 mei 2011

Huis te huur gevraagd

Alice (21) en haar vriend (22) hebben een kindje, net een jaar oud. Het gaat goed met hen. Maar ze hebben geen huis. Dat is vreemd, want je zou verwachten dat we een gezin met een jong kind wel een dak boven het hoofd kunnen bezorgen. Ze kunnen een normaal huurhuis wel betalen, maar ze komen er gewoon niet voor in aanmerking. Alice en haar vriend pakken alle baantjes aan die ze kunnen krijgen, ze houden hun hand niet op. Ze willen onafhankelijk zijn en geen gebruik maken van een uitkering. Ze willen wat van hun gezamenlijke leven maken.

Er is woningnood, en jongeren zijn daar het slachtoffer van. Je moet in Deventer jaren wachten om voor een huurwoning in aanmerking te komen. Voor een huurwoning heb je als jong stel nog niet genoeg punten, en een urgentieverklaring zit er ook niet in. Alice en haar vriend hadden een jaar na de geboorte van hun zoontje nog steeds geen huis, en logeerden bij familie en schoonfamilie. Zo wil je een kind toch niet grootbrengen!. Ze wonen sinds kort tijdelijk (tot september) in een afbraakhuis in Keizerslanden, en komen dan met hun kind (weer) op straat te staan. Dat mag niet!

Nu hebben we in Nederland veel hulptroepen als er problemen zijn. Een ongehuwde moeder kan een plek krijgen in een opvanghuis in de binnenstad, een mishandelde moeder kan terecht op een andere plek in de binnenstad, en als er ontwikkelingsstoornissen bij het kind worden geconstateerd krijg je via jeugdzorg urgentie. Prima. Maar als je het goed doet, zoals Alice en haar vriend, krijg je niets. Ze kunnen dank zij hun baantjes best een huurwoning betalen, huur maximaal 500 tot 600 euro, maar ze kunnen er via de normale weg gewoon geen krijgen. Wie biedt hen onderdak? Wie heeft een huis of een appartement te huur waar ze de komende jaren rustig kunnen wonen en hun kind een goed huis kunnen bieden? Als iemand wil helpen: mail me, en dan breng ik u met deze mensen in contact. Want het lijkt een modern Jozef en Maria in Bethlehem verhaal. Maar dan wel bij ons in Deventer.
Mail me: jos.pierey@deventer.nl.

PS De naam Alice gefingeerd, in werkelijkheid heet ze anders. Helaas doet zich dit probleem vaker voor, en zeker als jonge ouders geen baan kunnen krijgen (de jeugdwerkloosheid is hoog!) kunnen ze een woning niet eens betalen. Anti-kraak is dan soms een oplossing, maar omdat we binnenkort een aantal complexen gaat slopen loopt ook dat vast. Anti-kraakcontracten zijn dus ook bijna niet meer te krijgen. En met een kind verdien je wel iets meer stabiliteit dan een anti-kraak woning.

woensdag 11 mei 2011

Bestuursakkoord

Rijk, gemeenten en provinces sluiten elke vier jaar een bestuursakkoord. Daarin worden een aantal dingen met elkaar afgesproken. Want ook voor het Rijk geldt: je kunt beter met elkaar samenwerken dan elkaar tegenwerken.

Na bijna een half jaar taai onderhandelen ligt er nu een voorstel voor een nieuw bestuursakkoord tot 2014. Het Rijk wil daarin heel veel taken delegeren naar de gemeenten, zoals de AWBZ (bijzondere ziektekosten) en jeugdzorg. Alle partijen zijn het er over eens dat het prima is om taken over te dragen naar gemeenten. Maar krijgen gemeenten ook genoeg geld om de taken uit te voeren? Want overdracht van taken en bezuinigingen gaan niet zo goed samen. Van de andere kant staan er heel veel goede zaken in het akkoord, spelregels die juist tegengaan dat er door het Rijk zaken worden doorgedrukt of dat er terloops nóg meer wordt bezuinigd op de gemeenten.

Het grote discussiepunt in het huidige bestuursakkoord blijkt de afspraken over de sociale werkvoorziening. Het Rijk wil het aantal mensen in de sociale werkvoorziening tot 1/3 terugbrengen. 2/3 moet er dus uit. Dat moet een bezuiniging van 650 miljoen opleveren. Als die mensen een andere baan kunnen vinden is er niets aan de hand, maar als dat niet lukt krijgen de gemeenten een tegenvaller in de vorm van extra bijstandsuitkeringen, of tekorten op de sociale werkvoorziening. De onzekerheid of de plannen van het Kabinet haalbaar en betaalbaar zijn leidt tot weerstand. Gisteren stonden medewerkers van sociale werkbedrijven te demonstreren bij de bijeenkomst van de VNG in Zwolle.

Voor de gemeenten is het een dilemma. In het concept bestuursakkoord staan heel veel goede dingen, maar de afspraken over de sociale werkvoorziening zijn ook een financieel risico voor gemeenten. En het heeft een groot effect voor de mensen die werken in de sociale werkvoorziening. De gemeenten zullen 8 juni op het VNG congres besluiten of ze instemmen met het bestuursakkoord of niet. Op 25 mei kan de gemeenteraad van Deventer zijn mening geven.

woensdag 4 mei 2011

4/5 mei actueler dan ooit

Dodenherdenking en bevrijdingsdag: de oorlog is toch al zo lang geleden! Maar onderdrukking en oorlog zijn de wereld nog niet uit. Zeker dit jaar is het gedachtegoed actueel. In de Arabische wereld strijden veel mensen voor hun vrijheid, tegen onderdrukking, en nemen daarbij soms grote persoonlijke risico's. Honderden mensen gaven hun leven in Tunesië, Egypte, Jemen, Syrië en Libië. Laten we ook aan die mensen denken als we vanavond en morgen onze onderdrukking en bevrijding gedenken. Zij verdienen onze steun. De strijd tussen totalitaire regimes is in onze Europese wereld in de jaren dertig en veertig bevochten en beslecht. Na de overwinning van de democratische krachten hebben we een tolerante en vredelievende samenleving kunnen opbouwen. In de Arabische wereld begint die strijd nu. Het is ook voor ons van groot belang dat de vrijheidsgezinde en democratische krachten in de islamitische wereld voet aan de grond krijgen. Het is een tegenwicht tegen de radicaal extremisme dat zo goed gedijt in uitzichtloze omstandigheden. Wij hebben onze vrede gewonnen door onze vrijheid te herkrijgen. In de Arabische wereld is er geen beter medicijn tegen radicalisme dan een nederlaag van de onderdrukkers. Zodat ook de mensen in Noord Afrika en het Midden Oosten in vrijheid en vrede kunnen leven.